Bazı dönemlerde insanlar yaşadıkları sorunlardan dolayı psikolojik anlamda yıpranma içerisine girerler. İşte psikoterapi de insanların böyle durumda içinde bulundukları sorunlara çözüm yolu olarak kullanılan bir tür yöntemdir. Günümüzde psikolojik sorunlar çeşitlilik gösterir dolayısıyla burada uygulanan psikoterapi yöntemleri de her zaman birbirinden farklı olmuştur. Ancak çoğununda ortak yönleri vardır. Bu ortak yönlerin başında ise kişinin meydana gelmiş olan sorununu yani problemini normal hale dönüştürmektir. Bu sistem kişiye mutlaka öğretilerek ilerletilmek durumundadır yani hemen hızlıca sorunun kaynağına indiniz çözdünüz demek değildir.
Her insan için hayatında değer verdiği birilerinin olması güzeldir. Aile ya da arkadaşlar bu konuda kişiye belli bir ölçüde rahatlama sağlatabilir. Ancak psikoterapi veren kişi ise bu işin eğitimini aldığından dolayı sorun yaşayan kişiyle herhangi bir yakın akrabalığı olmadığından tarafsız olacaktır ve kişi bu sayede kendini biraz daha güvende hissedeceği için daha fazla sıkıntıya yönelik konuşmalar yapacaktır.
Buradaki süreç kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çünkü depresyonun varlığı herkeste aynı şekilde ilerlemez ve aynı boyutta değildir. Ancak bu terapi yönteminde henüz yolun başındayken soruna eğilmek önemlidir. Bu süreçte kişi ile haftada bir kez ya da iki kez bir araya gelinir. Ve daha hızlı bir rahatlama sağlaması hedeflenir. Görüşmeler sonrasında kişiye ev ödevleri verilir ve yapılması gerekenler istenir. Tedavi uygulanacak olan kişi ile uzmanın konuşarak süreci ilerletmeleri her zaman olumlu sonuçlar vermiştir. Bu süreç yaklaşık olarak 14-20 hafta kadar sürer ve genellikle de etkisi oldukça kısa zaman içerisinde ortaya çıkacaktır. Diğer terapi yöntemlerine baktığınız da ise onların süreçlerinin daha da uzun olduğunu görebilirsiniz.